Nový

Fakta tučňáka císaře

Fakta tučňáka císaře


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Císařský tučňák (Aptenodytes forsteri) je největší typ tučňáka. Pták je přizpůsoben tak, aby žil celý svůj život v chladu antarktického pobřeží. Obecný název Aptenodytes ve starověkém Řecku znamená „potápěč bez křídel“. Císař má stejně jako ostatní tučňáci křídla, ale nemůže létat. Jeho tuhá křídla fungují jako ploutve, které pomáhají ptákovi elegantně plavat.

Rychlá fakta: Císař tučňák

  • Odborný název: Aptenodytes forsteri
  • Běžné jméno: Tučnák císařský
  • Základní skupina zvířat: Pták
  • Velikost: 43-51 palců
  • Hmotnost: 50 - 100 liber
  • Životnost: 20 let
  • Strava: Carnivore
  • Místo výskytu: Antarktické pobřeží
  • Populace: Méně než 600 000
  • Stav ochrany: Blízko ohrožení

Popis

Tučňáci dospělého císaře stojí mezi 43 a 51 palci a váží mezi 50 a 100 libry. Hmotnost závisí na pohlaví a ročním období. Celkově muži váží více než ženy, ale muži i ženy zhubnou, když inkubují vejce a chovají mláďata. Po období rozmnožování váží obě pohlaví přibližně 51 liber. Samci vstupují do sezóny mezi 84 a 100 libry, zatímco ženy v průměru kolem 65 liber.

Dospělí mají černé hřbetní peří, bílé peří pod křídly a na břichu a žluté skvrny do uší a horní prsa. Horní část vyúčtování je černá, zatímco dolní čelenka může být oranžová, růžová nebo levandule. Dospělé peří mizí na hnědou a každý rok v létě roztaje. Kuřata mají černé hlavy, bílé masky a šedou dolů.

Tučňáci císaři mají těla usměrněná pro plavání, křídla podobná ploutvám a černé nohy. Jejich jazyky jsou pokryty ostny směřujícími dozadu, které zabraňují úniku kořisti.

Kosti tučňáků jsou spíše pevné než duté, aby pomohly ptákům přežít tlak hluboké vody. Jejich hemoglobin a myoglobin jim pomáhají přežít při nízkých hladinách kyslíku v krvi spojených s potápěním.

Na souši se tučňáci císaři buď zatoulají nebo se klouže po břichu. Sian Seabrook, Getty Images

Habitat a distribuce

Tučňáci císařští žijí podél pobřeží Antarktidy mezi 66 ° a 77 ° jižní šířky. Kolonie žijí na pevnině, polici a mořském ledu. K rozmnožování dochází na ledové třídě až 11 mil na moři.

Strava

Tučňáci jsou masožravci, kteří loví ryby, korýše a hlavonožce. Jsou to sociální ptáci, kteří často loví společně. Mohou se potápět na 1500 stop, strávit až 20 minut pod vodou a píci více než 300 mil od své kolonie.

Kuřata loví jižní obří ropa a jižní polární skua. Dospělí loví pouze leopardí těsnění a orkové.

Chování

Tučňáci žijí v koloniích od 10 do stovek ptáků. Když teploty klesnou, tučňáci se krčí v drsném kruhu kolem mladistvých a pomalu se zamíchají, takže každý dospělý dostane šanci se uchránit před větrem a chladem.

Tučňáci císaři používají hlasové hovory k vzájemné identifikaci a komunikaci. Dospělí mohou volat na dvou frekvencích současně. Kuřata upravují frekvenci jejich píšťalky, aby zavolali rodičům a naznačili hlad.

Reprodukce a potomstvo

Ačkoli sexuálně zrají ve věku tří let, většina císařů nezačne chovat, dokud jim nejsou čtyři až šest let. V březnu a dubnu dospělí začínají námluvu a chodí do hnízdních oblastí ve vzdálenosti 35 až 75 mil. Ptáci berou každý rok jednoho kamaráda. V květnu nebo červnu položí samice jediné zelenavě bílé vejce, které váží asi jednu libru. Předá vejce samci a nechá ho dva měsíce, aby se vrátil k moři, aby lovil. Samec inkubuje vejce, vyrovnává ho na nohou, aby ho držel mimo led. Postí se asi 115 dní, dokud se vaječné poklopy a jeho kamarád nevrátí. První týden krmí samec líhavé plodové mléko ze speciální žlázy v jícnu. Když se samice vrací, krmí kuřátko regurgitované jídlo, zatímco samec odchází lovit. Rodiče střídají lov a krmení kuřat. Kuřata se v listopadu rozplývají na dospělé peří. V prosinci a lednu se všichni ptáci vracejí do moře, aby se nakrmili.

První rok přežije méně než 20% kuřat, protože rodič musí mládě opustit, pokud se jeho kamarád nevrátí dříve, než jsou vyčerpány energetické rezervy opatrovníka. Míra přežití dospělých z roku na rok je asi 95%. Průměrná délka života tučňáka císaře je kolem 20 let, ale několik ptáků může žít až 50 let.

Samci udržují mláďata v teple tím, že je opírají o nohy a přitulí je v oblasti peří zvané „záplata plodu“. Sylvain Cordier, Getty Images

Stav ochrany

IUCN aktualizovala status klasifikace tučňáka císaře z „nejméně znepokojivých“ na „téměř ohrožené“ v roce 2012. Podle průzkumu z roku 2009 byl počet tučňáků císařských asi 595 000 jednotlivců. Populační trend není znám, ale předpokládá se, že klesá, s rizikem zániku do roku 2100.

Tučňáci císaři jsou velmi citliví na změnu klimatu. Dospělí umírají, když teploty stoupají dostatečně vysoko, aby se snížilo pokrytí mořským ledem, zatímco nízké teploty a příliš mnoho mořského ledu zvyšuje smrt kuřat. Tání mořského ledu z globálního oteplování ovlivňuje nejen lokalitu tučňáků, ale také potravu druhu. Zejména čísla krill klesají, když se tání mořského ledu.

Tučňáci císaři a lidé

Tučňáci císaři také čelí hrozbám ze strany lidí. Komerční rybolov snížil dostupnost potravin a cestovní ruch narušil chov kolonií.

Tučňáci císaři byli drženi v zajetí od 30. let 20. století, ale od 80. let 20. století byli chováni úspěšně. V alespoň jednom případě byl zraněný tučňák císaře zachráněn a vypuštěn zpět do přírody.

Zdroje

  • BirdLife International 2018. Aptenodytes forsteri. Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2018: e.T22697752A132600320. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22697752A132600320.en
  • Burnie, D. a D.E. Wilson (Eds.). Zvíře: Definitivní vizuální průvodce po světě. DK Adult, 2005. ISBN 0-7894-7764-5.
  • Jenouvrier, S .; Caswell, H .; Barbraud, C .; Holland, M .; Str Ve, J .; Weimerskirch, H. „Demografické modely a klimatické projekce IPCC předpovídají úbytek populace tučňáků císařských“. Sborník Národní akademie věd. 106 (6): 1844-1847, 2009. doi: 10,1073 / pnas.0806638106
  • Williams, Tony D. Tučňáci. Oxford, Anglie: Oxford University Press, 1995. ISBN 978-0-19-854667-2.
  • Wood, Geralde. Guinessova kniha živočišných faktů a výkonů. 1983. ISBN 978-0-85112-235-9.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos