Zajímavý

Howler Monkey Facts

Howler Monkey Facts


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Howler opice (rod Alouatta) jsou největší opice Nového světa. Jsou to nejhlasitější pozemní zvíře, které produkuje vytí, které je slyšet až tři kilometry daleko. V současné době je uznáno patnáct druhů a sedm poddruhů vytí opice.

Rychlá fakta: Howler Monkey

  • Odborný název: Alouatta
  • Společná jména: Howler opice, pavián Nového světa
  • Základní skupina zvířat: Savec
  • Velikost: Hlava a tělo: 22-36 palců; ocas: 23-36 palců
  • Hmotnost: 15-22 liber
  • Životnost: 15-20 let
  • Strava: Omnivore
  • Místo výskytu: Středoevropské a jihoamerické lesy
  • Populace: Snižování
  • Stav ochrany: Nejmenší zájem o ohrožení

Popis

Stejně jako ostatní opice Nového světa mají i vytírající opice široké postranní nosní dírky a chlupaté prehensilní ocasy s nahými špičkami, které pomáhají primátům uchopit větve stromů. Howler opice mají vousy a dlouhé, husté vlasy v odstínech černé, hnědé nebo červené, v závislosti na pohlaví a druhu. Opice jsou sexuálně dimorfní, samci těžší než samice o 3 až 5 liber. U některých druhů, jako je černá opice vytí, dospělí samci a ženy mají různé barvy srsti.

Howler opice jsou největší opice Nového světa, s průměrnou délkou hlavy a těla 22 až 36 palců. Jednou z vlastností tohoto druhu je jeho extrémně dlouhý, tlustý ocas. Průměrná délka ocasu je 23 až 36 palců, ale jsou zde vytí opice s ocasy pětkrát větší než je jejich délka těla. Dospělí váží 15 až 22 liber.

Stejně jako lidé, ale na rozdíl od jiných opic Nového světa mají hejna trichromatické vidění. Jak samice, tak samice vytí opice mají zvětšenou hyoidní kost (Adamovo jablko), která jim pomáhá volat velmi hlasitě.

Samci a samice jsou u některých vytí opičích druhů odlišné barvy. Tier Und Naturfotografie J a C Sohns / Getty Images

Habitat a distribuce

Howler opice žijí v tropických lesích střední a jižní Ameriky. Život tráví v korunách stromů, jen zřídka sestupují na zem.

Howler monkey distribuce. Miguelrangeljr a IUCN / Creative Commons typu Uvedení autora - sdílejte 3.0 bez licence

Strava

Opice primárně shrnují listy stromů z horního baldachýnu, ale také jedí ovoce, květiny, ořechy a pupeny. Někdy doplňují svou stravu vejci. Stejně jako ostatní savci nemohou vytí opice stravovat celulózu z listů. Bakterie ve velkém střevě fermentují celulózu a produkují plyny bohaté na živiny, které zvířata používají jako zdroj energie.

Chování

Získávání energie z listů je neefektivní proces, takže hejna opic jsou obecně pomalá a žijí v relativně malých domácích rozsazích (77 hektarů pro 15 až 20 zvířat). Muži za úsvitu a soumraku zpívají, aby identifikovali svou pozici a komunikovali s ostatními jednotkami. Tím se minimalizuje konflikt při krmení a spaní. Pohyby jednotek se překrývají, takže vytí snižuje potřebu mužů hlídat území nebo bojovat. Každá skupina se skládá ze šesti až 15 zvířat, obvykle obsahujících jednoho až tři dospělé muže. Opláštěné opičí vojáci jsou větší a obsahují více mužů. Howler opice odpočívají ve stromech asi polovinu dne.

Reprodukce a potomstvo

Howler opice dosáhnou sexuální zralosti kolem 18 měsíců věku a projevují sexuální připravenost mávnutím jazyka. K páření a porodu může dojít kdykoli v roce. Zralé ženy rodí každé dva roky. Gesta je pro černou vytí opici 180 dnů a vede k jedinému potomku. Při narození jsou jak samice, tak samice černých houfnic opice blonďaté, ale muži ve věku dva a půl roku zčerná. U ostatních druhů je barva mladých i dospělých stejná pro obě pohlaví. Dospívající muži a ženy opouštějí vojsko svých rodičů, aby se připojili k nepříbuzným jednotkám. Průměrná délka života vyjícího opice je 15 až 20 let.

Stav ochrany

Stav ochrany IUCN Howler opice se liší podle druhu, od nejmenších obav po ohrožené. Populační trend je u některých druhů neznámý a u všech ostatních klesá. Howler opice jsou chráněny v částech svého sortimentu.

Hrozby

Druh čelí mnoha hrozbám. Stejně jako ostatní opice z Nového světa jsou lovci loveni potravou. Jsou vystaveny ztrátám a degradaci stanovišť v důsledku odlesňování a rozvoje půdy pro obytné, komerční a zemědělské využití. Howler opice také čelí konkurenci od jiných druhů, takový jako opice pavouka a vlněné opice.

Howler opice a lidé

Howler opice nejsou vůči lidem agresivní a někdy jsou chovány jako domácí mazlíčci, navzdory jejich hlasitým vokalizacím. Některé mayské kmeny uctívaly vytí opice jako bohy.

Zdroje

  • Boubli, J., Di Fiore, A., Rylands, A.B. & Mittermeier, R.A. Alouatta nigerrima. Červený seznam ohrožených druhů IUCN 2018: e.T136332A17925825. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2018-2.RLTS.T136332A17925825.en
  • Groves, C.P. Objednejte primáty. In: D.E. Wilson a D.M. Reeder (eds), Savčí druhy světa, str. 111-184. Johns Hopkins University Press, Baltimore, Maryland, USA, 2005.
  • Neville, M. K., Glander, K. E., Braza, F. a Rylands, A. B. Vyjící opice, rod Alouatta. In: R. A. Mittermeier, A. B. Rylands, A. F. Coimbra-Filho a G. A. B. da Fonseca (ed.), Ekologie a chování neotropických primátů, Sv. 2, str. 349-453, 1988. World Wildlife Fund, Washington, DC, USA.
  • Sussman, R. Primate Ecology and Social Structure, roč. 2: New World Monkeys, Revised First Edition. Pearson Prentice Hall. str. 142-145. Červenec 2003. ISBN 978-0-536-74364-0.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos